Proč nakupovat právě u nás?

Nabízíme jen to, co máme ověřené a co opravdu funguje

  1. Široký výběr (více než 5000) kvalitních přístrojů a příslušenství
  2. Více než 80% zboží v nabídce máme skladem
  3. Jsme jediný specializovaný obchod v ČR
  4. Odeslání objednávky kurýrem nejpozději do 24-48 hodin
  5. Nejlepší ceny, min. 90% sortimentu máme nejlevnější na internetu
  6. Možnost dokupování náhradních dílů
  7. Poštovné zdarma při koupi zboží nad 3000,00 Kč
  8. Levná doprava kurýrem od 99,00 Kč
  9. Emailové informace o přijatých a odeslaných objednávkách
  10. Poradenství a individuální přístup pro každého klienta
  11. 100% garance vrácení peněz do 14 dní za vrácené nepoužité zboží


Káva, zdraví a srdce

Káva, kofein a jeho vliv na kardiovaskulární systém
Užitečné informace pro každého

Kofein (1, 3, 7 - trimetylxantin) se nachází v přírodě jako rostlinný alkaloid. Tím, že je přítomen v kávě, čaji a nealkoholických nápojích, je považován za nejrozšířenější farmakologickou aktivní látku na světě s historií sahající do starověku.

Kofein má mnoho účinků na metabolismus jako například:

- Stimuluje centrální nervový systém
- Z tukové tkáně uvolňuje volné mastné kyseliny
- močopudný účinek

Lidé ho užívají prakticky celý život, jeho největšími zdroji jsou káva, kakao a čokoláda nealko nápoje, čaj a některé ořechy.

Množství kofeinu je v těchto zdrojích různé v závislosti na typu kávového zrna nebo čaje, nebo při nápojích také v závislosti od přípravy (vaření) a pod.

Krevní tlak (TK)

U těch, kteří pijí kávu zřídka, může kofein v kávě zvýšit TK o 10 mmHg, přičemž tento se může zvýšit u osob s vysokým TK. U těch, kteří kávu pijí pravidelně, je účinek minimální, nebo žádný.

Efekt chronického užívání kofeinu je prozkoumán méně. V žádné klinické studii nebyl zjištěn vzestup TK při dlouhodobém pití kávy. Na druhé straně metaanalýza 18 kontrolovaných klinických studií zjistila, že dlouhodobé pití kávy zvyšuje systolický a diastolický TK o 1,2 respektive 0,49 mmHg. V souladu s tímto zjištěním je i fakt, že pokles TK v podobném rozmezí je pozorovatelný v případě těch, pijí kávu pravidelně a buď abstinují, nebo přejdou na bezkofeinovou kávu.

Efekt kávy nelze vysvětlit pouze kofeinem. Ve studii, které se zúčastnilo 15 dobrovolníků (šest dlouhodobě a pravidelně pijících kávu a devět, kteří nepili kávu pravidelně), zvýšilo intravenózní podání kofeinu aktivitu sympatického nervstva a vedlo k vzestupu TK u obou skupin v podobném hodnotovém rozpětí. Podání kávy zvýšilo TK pouze u těch, kteří ji nepijí pravidelně a to i navzdory skutečnosti, že podobně se zvyšuje nervová aktivita ve svalech a podobné jsou i koncentrace plazmy.

Pro srovnání - čaj nemá žádný účinek na TK, což potvrzuje i metaanalýza pití čaje mezi 343 osobami, jejímž výsledkem bylo, že TK zůstal nezměněn po dobu trvání 4 týdnů.

Účinek pití kávy na srdeční onemocnění u zdravých osob se neprokázal: jedna studie sledovala 45 589 mužů po dobu více než 2 roky; z něj vyplynulo, že neexistuje vztah mezi kávou, kofeinem, nebo pitím čaje a srdečními onemocněními nebo onemocněními mozku. Pozdější studie navazující na tuto sledovala více než 44 000 mužů a 847 000 žen, kteří netrpěli KV onemocněními nebo rakovinou; spotřeba kávy byla upravována každé 2 - 4 roky, přičemž se sledování rozšířilo na 14 - 20 let. Dokonce i po tom, co se v úvahu ostatní KV rizikové faktory se KV riziko neprojevilo při pití kávy, ať už kofeinové nebo bezkofeinové a pití čaje iv případě vypití 6 nebo více šálků denně. Rizikové faktory jsou důležité, protože pití kávy je často spojené s kouřením. Účastníci sledování pili filtrovanou kávu.

Na druhé straně jiná kontrolní studie pacientů, kteří již prodělali kardivaskulárne onemocnění zjistila, že více než 10 šálků kávy denně s přihlédnutím k rizikové faktory již riziko KV onemocnění představuje. Podobné výsledky přineslo i další sledování skupiny mužů od 42 - 60 let v r.. 1971, probíhající 14 let.

Žádné studie neprokázaly škodlivý účinek na krevní lipidy jako důsledek pití filtrované kávy. Naopak prokázaly, že neexistuje souvislost mezi pitím filtrované kofeinové / bezkofeinové kávy a hladinou séra celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a HDL cholesterolu.

Hyperlipidémii efekt se však potvrzen u nefiltrované kávy, která obsahuje složky kávových lipidů (jako je kafestol) oddělenými filtrem. V jedné studii bylo prokázáno, že pití 4 - 6 šálků zalévané, nefiltrované kávy po dobu 9 týdnů zvýší hladinu celkového cholesterolu o 18, 5 mg / dL (0,48 mmol / l) a LDL cholesterolu o 15 mg / dL, přičemž na HDL cholesterol to nemělo žádný vliv.

Neexistují žádné důkazy o tom, že kofein v takových dávkách, jak je běžně konzumován, vyvolával spontánní arytmii. S hlediska koronárního onemocnění může být riziko zvýšeno u těch lidí, kteří kofein metabolizují nedostatečně a pijí 2 nebo více šálků kávy denně.

Kofein: Kolik je příliš?

Efekt kofeinu začíná člověk pociťovat dříve než za 1 hodinu - projeví se pocitem větší energie, čilostí a nárůstem produktivity. Zlepší se nálada a únava je pryč.

Většinou není mírná dávka kofeinu škodlivá (200 až 300 mg, nebo 2 - 3 šálky zalévané kávy denně). Některé okolnosti však, jako např.. citlivost na kofein, nebo užívání některých léků, mohou vést k omezení, nebo i k ukončení pití kávy.

Pokud se Vás týká některé z následujících, změňte své zvyky a omezte příjem kofeinu:

Pokud pijete nadměrné množství kofeinu:

t. j. více než 500 - 600 mg denně, nebo 4 - 7 káv - mohou způsobit neklid, úzkost, podrážděnost, třes svalů, nespavost, bolesti hlavy, nevolnost, průjem, nebo jiné zažívací potíže, bušení srdce.

Pokud jste již citliví i na malé dávky kofeinu - 1 šálek kávy nebo čaje - může to urychlit pocit úzkosti, nespavost, podrážděnost. Z toho vyplývá, že čím jste citlivější, tím méně byste ho měli přijímat.

Vaše citlivost závisí na mnoha faktorech včetně:

tělesná hmotnost - lidé s menší hmotností pociťují efekt kofeinu dříve, než ti s větší pravidelnost příjmu kofeinu - ti, kteří ho pravidelně nepřijímají, jsou náchylnější být na jeho negativní účinky více citliví.

stres - všechny jeho typy, např.. psychický nebo srdeční, mohou způsobit nárůst citlivosti na kofein.

Také ostatní faktory v různých kombinacích mohou také přispět ke kofeinové senzitivitě včetně věku, kuřáckých návyků, užívání léků, nebo hormonů jakož i celkový zdravotní stav (např. poruchy vyplývající z podrážděnosti)

Dospělí většinou potřebují 7 až 9 hodin spánku, což může kofein narušovat. Chronická nespavost - ať už je způsobena prací, cestováním, stresem, nebo nadměrným množstvím kofeinu - může vyústit do úplné ztráty spánku. Dokonce i malý úbytek spánku může nabourat Váš denní rytmus. Ztráta spánku způsobí oslabení paměti, náladovost, nedostatek koncentrace a tak nedostatečný výkon v práci, škole.

Nahrazovat ztrátu spánku kofeinem vytváří nechtěný bludný kruh. Například - pijete kofeinové nápoje, abyste zůstali čilí během dne, ale zároveň Vám kofein brání opět usnout v noci, nebo při spánku zkracuje jeho délku. Také může zapříčinit v noci nárůst počtu probuzení a narušovat hluboký spánek, čím jste i po noci méně odpočatí - s kratším spánkem as jeho špatnou kvalitou budete unaveni během celého dne. Na druhý den - kvůli tomu, abyste přemohli únavu - opět saháte po kávě.

Abyste prolomili tento začarovaný kruh, nejlépe uděláte pokud omezíte příjem kofeinu a pokusíte se normálně spát - více hodin, než jste spávali. Také může pomoci vyhýbání se kofeinovým nápojem 8 hodin před časem, kdy chodíte spát - Vaše tělo kofein sice neukládá, ale trvá delší dobu, aby eliminovalo stimulační účinek kofeinu.

Pokud užíváte léky a podpůrné přípravky, zeptejte se svého lékaře nebo magistra v lékárně, zda účinek vašich léků neovlivňuje pití kávy.

Jak omezit přísun kofeinu?

Jelikož je kofein návykový, každý pokus o jeho omezení v jídle, pití může být náročný. Prudké snížení jeho objemu se projevuje typickými příznaky jako bolesti hlavy, únava, podrážděnost, ale tyto příznaky obvykle za pár dní zmizí.

Vyzkoušejte následující tipy:

měli byste vědět, kolik kofeinu obsahuje jídlo a nápoje, které konzumujete - možná přijímáte více kofeinu, než si myslíte.
postupně omezte přísun kofeinu, např.. pijte méně sody nebo pijte menší šálek kávy. Takto přiučit tělo na menší dávky a zároveň snížíte nežádoucí účinky abstinenčních příznaků.
nahraďte kofeinovou kávu, čaj, nebo sodu nekofeínovými - většina z nich i tak chutná jako kofeinové
čaj louhujte kratší dobu, což zmenší objem kofeinu v něm. Nebo používejte bylinné čaje, které kofein neobsahují.
kontrolujte obsah kofeinu v lécích, které užíváte. Takové léky jako Excedrin nebo anacin mohou obsahovat od 65 mg do 130 mg kofeinu v jedné dávce. Pokud je možné, přejděte na verze těchto léků, což jsou ale bezkofeinové.

Pokud jste jako většina dospělých, kofein je součástí vašeho každodenního života. Většinou asi ani nezpůsobuje zdravotní potíže, ale dávejte si pozor na situace (i výše popsané), kdy je třeba spotřebu kofeinu omezit.

 

MDI1M